Nem mondok újdonságot, ha azt írom, kutya hideg van mostanság. Ebben az évben elég jól bírom a tavalyihoz képest, amikor is technikai hálózsákban aludtam, azon egy paplan, plusz 2 pléd, és még úgy is vacogtam. Azóta helyrehoztam a hőháztartásom, és most a másik végletet élem, elég a mínusz fokokban a kapucnis felső mellénnyel. Azért néha, mint például ma is, szükségét éreztem egy kis fűszeres meleg étel elkészítésének. Nem volt sok időm pepecselni vele, max. fél órám, így nagyon kreatívnak kellett lennem, hogy kihozzam az itthoni dolgokból a maximumot. A jóga lévén szívemhez közel áll India és ízvilága, ezért a mai ragumat is e finom fűszerekkel bolondítottam meg, hogy kellőképpen felmelegítsenek. Volt egy másik fontos szempont is, ami miatt ezt főztem, mégpedig a híres neves fehérje.
Az edzőm, Ricsi még a kezdetekben mondogatta, hogy elfogadja, tiszteletben tartja és megérti hogy növényeket eszek csak, de szeretné tudni mégis hogy viszek be elegendő fehérjét. Nem tudom, hogy kell e annyi mennyiség, amennyit előírnak a tankönyvekben, most kísérletezek magamon, nekem mi a jó. Sok vegán sportoló már rácáfolt arra, hogy a teljesítményhez kell hús/tejtermék/tojás kombó -egyik például Patrik Baboumian erőember, aki 2013-ban 550kg-os súlyt vitt a vállán, tíz méteren át, beállítva ezzel az új Guinness világrekordot. Itt megnézhetitek a rekord felállítását. Ami még nem elhanyagolható, hogy a növények is tartalmaznak fehérjét.
Egy kis fehérje tartalom a teljesség igénye nélkül 100gr-ban:
Szójabab 41.6 Sárgaborsó 27.2 Lencse 26 Mungóbab 23.9 fekete bab 21,3 Vörösbab 21.9 Csicseriborsó 19.8 Tofu 12 Zöldborsó 7 Tökmag 33.9 Mandula 27.6 Földimogyoró 26.7 Kakaó 21.4 Szezámmag 20.8 Pisztácia 20.6 Mák 20.5 Dió 18.6 Kesudió 18 Kókusz 7.8 kókuszliszt 19 Lenmag 18.3 Amaránt 16 Vadrizs 14.7 Zabpehely 14.4 Hajdina 13.3 Quinoa 13.1 Köles 11 kukoricadara 9 Brokkoli 3.3 Kelbimbó 4.9 Petrezselyemzöld 4.4 Kelkáposzta 3.6 Bazsalikom 3.2 Sóska 2.4 Spenót 2.9 Spirulina 65 Chlorella 58.4 Kendermag 33 Chia 20.4 Maca 14 Goji 11
Visszatérve Ricsi kéréséhez, ma fehérje dús ebéd készült, hiszen mindjárt látjátok az összetevőkből, hogy jócskán tartalmazott proteint. 🙂
Összetevők:
130gr csicseriborsó más néven bagolyborsó
80gr spenót
100gr szejtán
2-3 paradicsom vagy 2 dl paradicsompüré
30gr kápia paprika
1 szál szár zeller
40gr franciasaláta zöldség alap
1kk őrölt gyömbér /vagy egy pici nyers
¼ kk cayenne bors
½ kk asafoetida (ördöggyökér) helyettesíthető simán hagymával
1kk római kömény
1kk koriander
½ kk kurkuma
¼ kk füstölt paprika (opcionális)
1/2kk garam masala
½ kk csili
½ kk só
1/2dl kókusztej/zabtej (opcionális)
Az indiai konyhában a fűszereket szeretik olajon megpirítani, ám én ezt nem teszem, mert mint látható, olajat nem használok főzéshez, vagy csak ritkán a high carb low fat elve szerint.
A csicseriborsót, ha konzerv, leszűrjük, átmossuk, akinek van rá ideje, megszabadíthatja a szemeket a héjuktól, úgy finomabb. (Ha nem konzervet használsz, előtte való este be kell áztatni és érdemes áztatás után kicsit elő is főzni.)
A paradicsomot összepürésítjük a gyömbérrel és a cayenne borssal.
Szárazon megpirítom a római köményt, az asafoetidát, koriandert és a kurkumát, aki szeretné, nyugodtan pirítsa olajon, majd hozzáadjuk a fűszeres paradicsompürét, és együtt pároljuk pár percig. Közben összevágom a spenótot apró cafatokra és hozzáadom a fűszeres egyveleghez, majd pici vizet is adunk hozzá.
Kis kockákra szeleteljük a szejtánt, és a csicserivel, a zöldségekkel, paprikával hozzádobjuk az alaphoz, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és lassú tűzön főzzük.
Kb 20-30 perc múlva, mikor kész, hozzáöntjük a kókusztejet és belekeverjük a füstölt paprikát. És kész is a proteinben gazdag ragunk, ami összesen 33.6gr fehérjét tartalmaz, ha csak a csicseri-spenót-szejtán hármast nézzük.
Jó étvágyat!
ui: ne riasszon el a sok fűszer, kísérletezzetek kedvetekre, kreativitásunknak csak az elménk szabhat határt 😉