Nem mondok újdonságot, ha azt írom, kutya hideg van mostanság. Ebben az évben elég jól bírom a tavalyihoz képest, amikor is technikai hálózsákban aludtam, azon egy paplan, plusz 2 pléd, és még úgy is vacogtam. Azóta helyrehoztam a hőháztartásom, és most a másik végletet élem, elég a mínusz fokokban a kapucnis felső mellénnyel. Azért néha, mint például ma is, szükségét éreztem egy kis fűszeres meleg étel elkészítésének. Nem volt sok időm pepecselni vele, max. fél órám, így nagyon kreatívnak kellett lennem, hogy kihozzam az itthoni dolgokból a maximumot. A jóga lévén szívemhez közel áll India és ízvilága, ezért a mai ragumat is e finom fűszerekkel bolondítottam meg, hogy kellőképpen felmelegítsenek. Volt egy másik fontos szempont is, ami miatt ezt főztem, mégpedig a híres neves fehérje.

i have 99 problemsAz edzőm, Ricsi még a kezdetekben mondogatta, hogy elfogadja, tiszteletben tartja és megérti hogy növényeket eszek csak, de szeretné tudni mégis hogy viszek be elegendő fehérjét. Nem tudom, hogy kell e annyi mennyiség, amennyit előírnak a tankönyvekben, most kísérletezek magamon, nekem mi a jó. Sok vegán sportoló már rácáfolt arra, hogy a teljesítményhez kell hús/tejtermék/tojás kombó -egyik például Patrik Baboumian erőember, aki 2013-ban  550kg-os súlyt vitt a vállán, tíz méteren át, beállítva ezzel az új Guinness világrekordot.  Itt megnézhetitek a rekord felállítását. Ami még nem elhanyagolható, hogy a növények is tartalmaznak fehérjét.

Egy kis fehérje tartalom a teljesség igénye nélkül 100gr-ban:

Szójabab                 41.6                       
Sárgaborsó               27.2                        
Lencse                   26                          
Mungóbab                 23.9                        
fekete bab               21,3                      
Vörösbab                 21.9                       
Csicseriborsó            19.8                       
Tofu                     12                        
Zöldborsó                7                             
Tökmag                   33.9                        
Mandula                  27.6                         
Földimogyoró             26.7                         
Kakaó                    21.4                         
Szezámmag                20.8                        
Pisztácia                20.6                        
Mák                      20.5                        
Dió                      18.6                         
Kesudió                  18                           
Kókusz                    7.8                        
kókuszliszt              19                            
Lenmag                   18.3                         
Amaránt                  16                            
Vadrizs                  14.7                         
Zabpehely                14.4                          
Hajdina                  13.3                        
Quinoa                   13.1                         
Köles                    11                            
kukoricadara              9                                             
Brokkoli                  3.3                            
Kelbimbó                  4.9                        
Petrezselyemzöld          4.4                         
Kelkáposzta               3.6                       
Bazsalikom                3.2                       
Sóska                     2.4                        
Spenót                    2.9                        
Spirulina                65                            
Chlorella                58.4                        
Kendermag                33                           
Chia                     20.4                         
Maca                     14                            
Goji                     11

Visszatérve Ricsi kéréséhez, ma fehérje dús ebéd készült, hiszen mindjárt látjátok az összetevőkből, hogy jócskán tartalmazott proteint. 🙂

spenótos bagolyborsó

Összetevők:

130gr csicseriborsó  más néven bagolyborsó

80gr spenót

100gr szejtán

2-3 paradicsom vagy 2 dl paradicsompüré

30gr kápia paprika

1 szál szár zeller

40gr franciasaláta zöldség alap

1kk őrölt gyömbér /vagy egy pici nyers

¼ kk cayenne bors

½ kk asafoetida (ördöggyökér) helyettesíthető simán hagymával

1kk római kömény

1kk koriander

½ kk kurkuma

¼ kk füstölt paprika (opcionális)

1/2kk garam masala

½ kk csili

½ kk só

1/2dl kókusztej/zabtej (opcionális)

Az indiai konyhában a fűszereket szeretik olajon megpirítani, ám én ezt nem teszem, mert mint látható, olajat nem használok főzéshez, vagy csak ritkán a high carb low fat elve szerint.

A csicseriborsót, ha konzerv, leszűrjük, átmossuk, akinek van rá ideje, megszabadíthatja a szemeket a héjuktól, úgy finomabb. (Ha nem konzervet használsz, előtte való este be kell áztatni és érdemes áztatás után kicsit elő is főzni.)

A paradicsomot összepürésítjük a gyömbérrel és a cayenne borssal.

Szárazon megpirítom a római köményt, az asafoetidát, koriandert és a kurkumát, aki szeretné, nyugodtan pirítsa olajon, majd hozzáadjuk a fűszeres paradicsompürét, és együtt pároljuk pár percig. Közben összevágom a spenótot apró cafatokra és hozzáadom a fűszeres egyveleghez, majd pici vizet is adunk hozzá.

Kis kockákra szeleteljük a szejtánt, és a csicserivel, a zöldségekkel, paprikával hozzádobjuk az alaphoz, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és lassú tűzön főzzük.

Kb 20-30 perc múlva, mikor kész, hozzáöntjük a kókusztejet és belekeverjük a füstölt paprikát. És kész is a proteinben gazdag ragunk, ami összesen 33.6gr fehérjét tartalmaz, ha csak a csicseri-spenót-szejtán hármast nézzük.

Jó étvágyat!

ui: ne riasszon el a sok fűszer, kísérletezzetek kedvetekre, kreativitásunknak csak az elménk szabhat határt 😉