Még mindig olyan borongós az idő, és a futás során felszabadult endorfin sem bizonyult tartósnak ahhoz, hogy teljesen elfeledtesse velem azt a tényt, hogy február végén még mindig annyira nyirkos az idő. Az időjárást nem tudom befolyásolni, de a hangulatomat igen, ezért úgy gondoltam, hogy egy jó kis fűszeres, melegítő ételt készítsek, és fontos szempont volt az is, hogy komplettálva jutassak a testembe tápanyagot.
Miért csicseri?
- magas a fehérje tartalma: kb 24%-a fehérje, 68% szénhidrát és 8% zsír
- gazdag B1-, B6 vitaminban, folsavban
- ásványi anyag tartalma is szuper, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz
- csökkenti a magas koleszterinszintet
- alacsony a glikémiás indexe, így fogyasztásával elkerülhető a gyors megéhezés
- antioxidáns hatású karotin és E-vitamin tartalma miatt
- csökkenti a magas koleszterinszintet.
- magas molibdén tartalmánál fogva segíti megtisztítani a szervezetet a bevitt tápanyagok szulfittartalmától
- gazdag triptofánban, ami egy esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell bevinni. Hatékony segítség alvászavarok esetén, segíti az elalvást, enyhíti a szorongást és a feszültséget, illetve előnye, hogy antidepresszánsként hat.
- magas a rostanyag tartalma
Most, hogy kiokosodtunk a csicseriről, jöjjön a finom recept:
Ami kell hozzá:
2 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 jó hüvelykujjnyi friss hámozott gyömbér
kb 1/2 ek kókuszolaj (lehet bármi más)
1 tk kurkuma
1 tk őrölt koriander
½ tk cayenne bors
½ tk őrölt római kömény
¼ tk őrölt fahéj
¼ tk őrölt kardamon
3 tk mogyoróvaj (ha gazdagabbra, sűrűbbre szeretnétek, lehet bele tenni többet is)
1 dl rizstej/kókusztej/mandulatej
1.5 dl zöldség alaplé (én rapunzel zöldségleveskockát használtam most)
1 kisebb TV paprika felkockázva
½ kápia paprika felkockázva
1 répa felkarikázva
1 maréknyi sütőtök felcsíkozva
150 gr fagyasztott mexikói zöldség (mert ez volt itthon)
250 gr csicseriborsó ( ha konzerv, átmosva, lecsöpögtetve, ha mi készítjük, akkor beáztatva, megfőzve)
só ízlés szerint
citromlé ízlés szerint
2 tk kókusztej konzerből a krémes része (elhagyható)
A felsorolt zöldségeken kívül bármi beletehető: karfiol, brokkoli, cukkini. Csicseri helyett kipróbálhatjátok akár lencsével is. Számtalan variációs lehetőség van!
A hagymát, gyömbért és a fokhagymát összeturmixoltam pici vízzel, hogy pépes legyen. Ha nincs aprítód, nem gond, vágd fel olyan picire őket, amennyire csak tudod. Semmi cicó!
A ½ evőkanálnyi olajat felmelegítjük, és hozzáadjuk a kurkumán kívül az összes fűszert és óvatosan, vigyázva hogy meg ne keseredjen, megpirítjuk kb 20 mp-ig.
Hozzáadjuk a gyömbéres-hagymás pürét, a kurkumát és tovább főzzük kavargatva pár percig.
Ez után mehet bele a mogyoróvaj, a gabonatej és a zöldség alaplé és jól elkeverjük.
Pár perc után beletesszük a zöldségeket, csicserit és fedő alatt hagyjuk párolódni. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá gabonatejet, ha túl híg lett, fedő nélkül főzzük tovább.
Amint megfőtt a zöldség, hozzáadhatjuk a kókusz konzerv krémes részéből 2 teáskanálnyit, de el is hagyhatjuk, összerottyantjuk és voilá!
Bármilyen gabonát főzhetünk mellé köretnek: rizs, hajdina, köles ízletes hozzá.
Mindösszesen 30-40 percet vett igénybe mindennel együtt. Persze, ha nem konzervvel vagy fagyasztott zöldséggel dolgozunk, ez az idő értelemszerűen megnő.
Szedjetek, egyetek! Ó, ha nem számítana nálam most a kalória, el tudnék mellé képzelni jó kis naan kenyeret is! Hmmm…