Még mindig olyan borongós az idő, és a futás során felszabadult endorfin sem bizonyult tartósnak ahhoz, hogy teljesen elfeledtesse velem azt a tényt, hogy február végén még mindig annyira nyirkos az idő. Az időjárást nem tudom befolyásolni, de a hangulatomat igen, ezért úgy gondoltam, hogy egy jó kis fűszeres, melegítő ételt készítsek, és fontos szempont volt az is, hogy komplettálva jutassak a testembe tápanyagot.

Miért csicseri?csicseri

  • magas a fehérje tartalma: kb 24%-a fehérje, 68% szénhidrát és 8% zsír
  • gazdag B1-, B6 vitaminban, folsavban
  • ásványi anyag tartalma is szuper, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz
  • csökkenti a magas koleszterinszintet
  • alacsony a glikémiás indexe, így fogyasztásával elkerülhető a gyors megéhezés
  • antioxidáns hatású karotin és E-vitamin tartalma miatt
  • csökkenti a magas koleszterinszintet.
  • magas molibdén tartalmánál fogva segíti megtisztítani a szervezetet a bevitt tápanyagok szulfittartalmától
  • gazdag triptofánban, ami egy esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell bevinni. Hatékony segítség alvászavarok esetén, segíti az elalvást, enyhíti a szorongást és a feszültséget, illetve előnye, hogy antidepresszánsként hat.
  • magas a rostanyag tartalma

 

Most, hogy kiokosodtunk a csicseriről, jöjjön a finom recept:

Ami kell hozzá:

2 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 jó hüvelykujjnyi friss hámozott gyömbér

kb 1/2 ek kókuszolaj (lehet bármi más)

1 tk kurkuma

1 tk őrölt koriander

½ tk cayenne bors

½  tk őrölt római kömény

¼ tk őrölt fahéj

¼ tk őrölt kardamon

3 tk mogyoróvaj (ha gazdagabbra, sűrűbbre szeretnétek, lehet bele tenni többet is)

1 dl rizstej/kókusztej/mandulatej

1.5 dl zöldség alaplé (én rapunzel zöldségleveskockát használtam most)

1 kisebb TV paprika felkockázva

½ kápia paprika felkockázva

1 répa felkarikázva

1 maréknyi sütőtök felcsíkozva

150 gr fagyasztott mexikói zöldség (mert ez volt itthon)

250 gr csicseriborsó ( ha konzerv, átmosva, lecsöpögtetve, ha mi készítjük, akkor beáztatva, megfőzve)

só ízlés szerint

citromlé ízlés szerint

2 tk kókusztej konzerből a krémes része (elhagyható)

indiai gyömbéres-kurkumás csicseri álom

A felsorolt zöldségeken kívül bármi beletehető: karfiol, brokkoli, cukkini. Csicseri helyett kipróbálhatjátok akár lencsével is. Számtalan variációs lehetőség van!

A hagymát, gyömbért és a fokhagymát összeturmixoltam pici vízzel, hogy pépes legyen. Ha nincs aprítód, nem gond, vágd fel olyan picire őket, amennyire csak tudod. Semmi cicó!

A ½ evőkanálnyi olajat felmelegítjük, és hozzáadjuk a kurkumán kívül az összes fűszert és óvatosan, vigyázva hogy meg ne keseredjen, megpirítjuk kb 20 mp-ig.

Hozzáadjuk a gyömbéres-hagymás pürét, a kurkumát és tovább főzzük kavargatva pár percig.

Ez után mehet bele a mogyoróvaj, a gabonatej és a zöldség alaplé és jól elkeverjük.

Pár perc után beletesszük a zöldségeket, csicserit és fedő alatt hagyjuk párolódni. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá gabonatejet, ha túl híg lett, fedő nélkül főzzük tovább.

Amint megfőtt a zöldség, hozzáadhatjuk a kókusz konzerv krémes részéből 2 teáskanálnyit, de el is hagyhatjuk, összerottyantjuk és voilá!

Bármilyen gabonát főzhetünk mellé köretnek: rizs, hajdina, köles ízletes hozzá.

Mindösszesen 30-40 percet vett igénybe mindennel együtt. Persze, ha nem konzervvel vagy fagyasztott zöldséggel dolgozunk, ez az idő értelemszerűen megnő.

Szedjetek, egyetek! Ó, ha nem számítana nálam most a kalória, el tudnék mellé képzelni jó kis naan kenyeret is! Hmmm…