Jelentem, megvagyok, nem tűntem el, csak egy kicsit. El kell hogy mondjam, a hétvége felszabadító volt, táplálkozásügyileg is. Mivel sok volt a tennivalóm, főznöm sem kellett, így át sem villant az agyamon, hogy kísértésbe essek. Valószínűleg a gyomrom is elkezdett összeszűkülni, mert a 7dl-es turmix shakerem sok lett egy egész napra, holott előtte 2 ilyennel fogyasztottam el, egyet délelőtt, a másikat délután. Szombat óta nem megy kettő, csak egy vagy annyi sem, és nem is akarom erőltetni, amíg nem érzek gyengeséget vagy bármi effélét. Hétfőn is hasonló volt a szitu.  Be kell látnom, a főzés mégiscsak nagy kísértés, bár ma még ez is könnyedén ment (mondjuk úgy könnyű volt, hogy olyat készítettem, ami tojást tartalmazott, mert ezek az ételek,  vagy a húst tartalmazóak abszolút nem csábítóak számomra. Elkészítem néha családom kedvéért a tojásosat, de ennyi).

Szombati smoothie:

2 marék spenót

2 alma

11. napi körtés

hétfői szmöttyöm…Idő hiányában nem lett szép sima állagú..

1 banán

víz

 

vasárnapi:

2 marék spenót

1 banán

3 kiwi

víz

 

hétfői mix:

4 marék spenót

1 banán

2 db datolya

1 körte

víz

Hétfőn nem bírtam elfogyasztani az egészet, ezért ma ittam meg a többit. Érdekes, hogy a múlt héthez képest teljesen más a fizikai közérzetem, nincs semmiféle gyengeség. Igaz, intenzíven még mindig nem sikerült elkezdenem edzeni, „csak” jógázom, ám a héten tudom, hogy el fogok jutni a flaszterra is pár körre és akkor valószínűleg már nem lesz elég egy shakernyi lötyi. Amiért még fontosnak tartom, hogy elkezdjek intenzívebben mozogni, hogy nehogy nagyon lelassuljon az anyagcserém illetve még véletlenül se izomból veszítsek súlyt.

Ahogy ígértem, jöjjön egy kis turmix kisokos saját tapasztalatok alapján:

A nyers evők, vegánok, vegetáriánusok napi szinten használnak konyhai robotgépet, turmix gépet, aszalót, magtejkészítőt, présgépet/juicert. Lássuk ma a turmixgépeket!

Nekem volt több kisteljesítményű turmix gépem (400w és 700W-osak), de igen hamar végük lett, így a legjobbnak láttam hosszabb időre spórolni és befektetni egy komolyabb 1600W-os konyhai robotgépbe.

Minden vega fórumon a legközkedveltebb turmixgép márka a Vita-Mix, Omniblender, Blendtec. Ezek brutál erős gépek. Ugyanakkor ezekhez igencsak ki kell nyitni a pénztárcát, viszont ha az ár-érték arányt nézem, messze jobban járunk egy profi géppel mint többször venni olcsóbbat (nem beszélve a keletkező elektronikai hulladékkal, ami nem igazán környezettudatos). Ezeket a gépeket azoknak javaslom, akik életmódszerűen fogyasztanak (vagy szeretnének) turmixokat vagy ha nem gond beinvesztálni egy ilyenbe. Szintén jó vélemény van még a Philips, Bosch gépekre is. Nem vagyok egy műszaki zseni, de tanulmányaimra és tapasztalatomra támaszkodva fontos megjegyeznem, hogy nem mindig a watt a mérvadó, mert az csak a motor teljesítményére utal, viszont egy jóféle motor alacsony teljesítménnyel is képes lehet magas fordulatszámot produkálni, így azt javaslom, hogy a watt mellett a fordulatszám is legyen mérvadó vásárláskor (38ezres fordulatú már mindent visz). Mindenesetre 700-800watt alatt eszedbe se jusson venni gépet, ha magokat is akarsz a turmixodba tenni akkor meg 1000w-tól kezdődhet a móka. Szét kell nézni a kínálat között alaposan és mantrád legyen a ‘watt és fordulatszám’ 😉 .

Vannak olyan gépek is (mint például az enyém), melyek konyhai robotgépek, és cserélhetők rajta az eszközök (szeletelő, aprító, turmix, habverő, dagasztó, daráló, tészta készítő). Ezek is praktikusak, mert egy gép több funkcióval rendelkezik és kevesebb helyet is foglal el összességében, viszont ha végleg elromlik, mindent cserélhetünk..

Miért fontos a nagy teljesítmény egy turmixhoz?

Az élő nyers élelmiszerek, úgy mint gyümölcsök, zöld saláták, csírák stb. fitokemikáliákat tartalmaznak. Ezek azok a bioaktív vegyületek, melyek a növényben védőhatást fejtenek ki, a legismertebbek a flavonoidok, fitoösztrogének, glükozinolátok. Azért van szükségünk egy gyors fordulatszámon forgó vágókésre hogy az alapanyagok sejtjeit felvágja, és felszabadítsa ezáltal belőlük ezeket az anyagokat. Rágással nem tudjuk ennyire feltörni a növényi sejteket.

Hogyan turmixoljunk?

Először a zöldleveles növényekkel kell kezdeni, amihez csak 1-2 dl folyadékot öntsünk kezdetnek. A legkisebb fordulatszámról induljunk, majd kapcsoljunk a legmagasabb sebességre kb 30mp-ig, majd ismét minimumra vesszük és kikapcsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összeturmixoljuk. Ha ezzel is kész vagyunk, felönthetjük további folyadékkal és keverjük át a pulzáló gomb segítségével (persze csak ha van ilyen lehetőség a gépen).

Remélem tudtam picit segíteni azoknak, akik épp tervezik a turmixgép vásárlást.

mosolyogni ér

forrás: pinterest

Legyetek vidámak!